elparaiso.mat.uned.es

¡Pulsa Aquí!

LO DIJO...

Bertrand Russell  
 
La ciencia es lo que sabes, la filosofía es lo que no sabes.
 
El Paraíso de las Matemáticas - Nuestros Temas ~ Geoplà - Geoespai
.: Nuestros Temas :.
Geoplà - Geoespai. Geometria elemental

    Un dels primers treballs sobre el geoplà va ésser del Dr. Caleb Gaetano al 1961. Va ésser ideat com un recurs didàctic per a l’ensenyament de la geometria plana elemental.

    Jo el vaig conèixer al 1963, en un curs de didàctica de les matemàtiques, i en sabia també que hi havia adaptacions per fer geometria de l’espai, és a dir GEOESPAIS. En aquell moment donava classes a una escola , avui desapareguda, que recollia alumnes expulsats de totes les de Barcelona pels seus mals resultats. Un dels grups era de l’últim curs de l’antic “batxillerat elemental”, (en     què     seguia una revàlida), de nivell equivalent al que avui és 2n ESO (sense repetir, 13 a 14 anys) i tenia un grup de 14 alumnes, tots repetidor o dobles repetidors, totalment desinteressats pel seu treball, i la part de geometria del programa era de geometria de l’espai. Vaig pensar que pitjor del que anaven les coses no podien anar, i vaig fer que el meu pare construís artesanament un geoplà, adaptat a l’ensenyament de la geometria del programa del curs, que era geometria de l’espai, per tant es tracta d’un     GEOESPAI: Sobre un taulell de fusta de 50 cm x 50 cm, pintat prèviament de negre, vaig senyalar el centre d’una circumferència i els vèrtexs d’un hexàgon, i en aquests punts, seguint les meves instruccions, ell hi va col·locar claus de ganxo. Després vaig cosir cintes en forma de piràmide, la primera de base hexagonal.

    Amb aquestes “armes” em vaig presentar a classe, i l’èxit dels resultats em va encoratjar per continuar amb el seu ús durant anys i presentar-lo avui aquí :

    Aquells alumnes n’aprenien i feien bé els exàmens en qualitat de “lliures”, almenys prou bé per aprovar el curs i la revàlida. El meu geoespai va quedar dins l’altell d’un armari amb la llei del 70, que deixava aquest ensenyament a l’EGB, i ha tornat a ésser actiu amb la reforma

Primer treball : Amb la piràmide hexagonal

    Freqüentment he trobat alumnes que, a partir el dibuix fet a la pissarra, no són capaços d’imaginar la figura “en relleu”. D’aquesta manera la veuen físicament i després, encara que     els seus propis dibuixos siguin molt dolents (i sovint ho són), com que la figura “ben feta” és dins el seva memòria, comprenen l’incomprensible i resolen amb correcció els càlculs, partint de mides exteriors de la piràmide.     El fet de començar per la piràmide de base hexagonal es deu al fet que, en aquest cas, la distància “peu de la altura de la piràmide , un vèrtex     de la base”     és el radi de la circumferència, i per tant     coincideix amb el costat de l’hexàgon.

    Objectiu del treball: Calcular-ne el volum conegudes les arestes lateral i aresta de la base.

    La dificultat és, per a l’alumne, saber “on hi ha” un triangle rectangle que els permeti usar el teorema de Pitàgores per calcular l’altura de la piràmide, mesura indispensable per a poder calcular després el volum.

    D’altra part, han d’aprendre a dibuixar ells la piràmide sobre el seu quadern, condició indispensable perquè puguin calcular el volum d’una altra piràmide fora de classe. Llavors, en primer lloc, fer la piràmide amb cintes blanques, i després, amb cintes d’un altre color, fer-los     veure els possibles triangles on podran utilitzar el teorema de Pitàgores.

     

Segon treball: Amb la piràmide de base quadrada

    En primer lloc cal fer una adaptació del geoespai: Un parell de claus més sobre el taulell de fusta, que, amb dos dels ja existents, permetran subjectar cintes en forma de quadrat.

    Valors coneguts:     l’aresta de la base i l’aresta lateral. Objectiu, calcular el volum, i per tant, cal trobar l’altura de la piràmide.

a)            b) c)

    Aparentment més fàcil, no ho és per als alumnes:

    En el cas b) han de calcular prèviament la diagonal del quadrat de la base.

En el cas c) han de calcular prèviament     l’apotema d’una cara.

Tercer treball. El tetraedre regular.

    Com que tots els triangles són equilàters, només tenim una longitud, la del costat. L’objectiu és calcular el volum

a)   b)
   
     c)

    Obliga a revisar les propietats del triangle equilàter, a fi de calcular     l’altura del triangle de la base, però s’ha de utilitzar després que també és mediana, i per tant el punt de tall és el baricentre, que es troba a distància     doble del vèrtex que del costat, propietat aquesta que permet treballar amb el triangle fet amb cinta vermella, i saber la mesura del catet     que és a la base del geoespai, tant en el cas b) com en el cas c).

Bibliografia

    EL MATERIAL DIDÁCTICO MATEMÁTICO ACTUAL, publicat por “Publicaciones de la Revista Enseñanza Media", editat a Madrid, el 1958 en ocasió de la XI Reunió de la Comissió Internacional para l’estudi y la millora de l’ensenyament     matemàtic i l’exposició internacional simultània, que es varen celebrar a Madrid del 21 al 27 d’abril de 1957. A aquesta reunió hi varen assistir     Cattegno, E. Castellnuovo, Piaget,

    Servais, etc.,     essent     l’ amfitrió i organitzador Pere Puig Adam. Aquest llibre ve a ésser     el catàleg de l’exposició y en ell s’hi poden veure     diversos models de geoespais.

    EL MATERIAL PARA LA ENSEÑANZA DE LAS MATEMÁTICAS, publicat por l’editorial AGUILAR el 1964. Es una recopilació d’articles de P. Adam, Cattegno, Castellnuovo, Fletcher, ..., publicada inicialment en francès por la mateixa CIAEM,     també a partir de la mateixa reunió de Madrid. La versió espanyola és la que va publicar Aguilar.

    Alsina, C.; Burgués, C., y Fortuny, J. M. CONSTRUIR LA GEOMETRÍA. Madrid: Síntesis. Col. Matemáticas: cultura y aprendizaje, núm. 11, 1988.

    Es presenten les dificultats i principis d’un treball en forma de laboratori. A més d’un conjunt     de materials, es donen instruccions de com fer-los servir, construir-los, etc.

Webgrafia

    Hi ha més informació bibliogràfica a http://www.educa.rcanaria.es/Usr/Apdorta/rematema.htm

    Per veure una bona quantitat d’aparells per fer geometria , entre ells algun geoespai, es pot anar a la pàgina del     "Museo Universitario di Storia Naturale e della Strumentazione Scientifica" de la "Università degli studi di Modena e Reggio Emilia". La direcció és     http://www.museo.unimo.it/theatrum

Area On-Line
  Todo tipo de material, para disfrutar de él completamente On-Line, sin necesidad de descargar archivos ni tener que andar descomprimiendo estos. No te olvides de pasar por el Diccionario, y las secciones Origami y Geointeractiva. Son de lo más interesante.

¿ Nuestros Temas?

En esta sección de la página, se publican distintos artículos matemáticos, ya sean teóricos o prácticos, y todos aquellos escritos que puedan ser de interés para nuestros visitantes.

Se intentan crear versiones on-line de todo el material, pero esto no siempre es posible. Unas veces debido al formato fuente del documento original, y otras al elevado tamaño del archivo final HTM/PHP que haría realmente lenta y tediosa la carga de la página on-line.

Para visualizar correctamente alguno de los artículos disponibles en PHP/HTM, es necesario disponer de los tipos de letra True Type llamados Symbol.ttf y MTExtra.ttf. Descárgalos si no los tienes. Si aun así tienes problemas para visualizar el texto, pásate por nuestra sección de ayuda.

Jueves, 5 / 05 / 2022
   BUSCADOR
 

   TU CORREO
Usuario
Contraseña

   MATRACAS
Lista de correo gratuita
.: Chismes de Adán y Eva :.
Adios a Elisenda Fo...
WolframAlpha: El mo...
WIRIS para Mac...
Third CEU Summersch...
¡Más y más actualiz...
Cerca de 500 MB de ...
Ha llegado el momen...
WIRIS, matemáticas ...
El Universo Matemát...
Segundas Jornadas d...
Los Elementos de Eu...
VI Semana de la Cie...
Tras varios meses d...
¡Chiflados por los ...
Otro verano más, to...

 

Todos los derechos reservados. El Paraíso de las Matemáticas 2015Información Legal Política de PrivacidadAyudaEmail